Dogventure

Kutyanevelés. Szerintünk

10 dolog, amiről felismered, ha valaki kutyás

2017. április 19. 16:45 - Dogventurer

Van kutyád, és távolról megismered, ha valaki hasonszőrű (hehe)? Nincs kutyád, de jól olvasol az árulkodó jelekből? Leírtunk pár dolgot, amiről arra gyanakodhatsz, hogy valaki kutyatartó. 

18052753_1709486049081303_2061625735_n.jpg

 1. Kutyás öngyújtója van. Ha elveszik, csak olyat vesz meg, amin kutya van.

 2. A telefonján kutyás háttérkép van természetesen.

  img_7004.jpg
 3. A zsebében mindig van nejlonzacskó.

 4. A táskájából kutyakeksz-darabok potyognak.

 5. A hűtőn több kép van a kutyáról, mint a párjáról.

 6. Ismeri a környék összes utcáját, boltját és parkját.

 7. Kutya nélkül is csak kutyabarát helyekre ül be.

 8. Ilyen esetekben megkérdezik tőle, hogy hol hagyta a kutyát.

 9. Bárhol van, tudja, merre található a legközelebbi állatorvosi rendelő.

 10. Minden kutyásra rámosolyog.

 

Várjuk kommentben a további árulkodó jeleket! :) 

+1: Úgy öltözködik, mint a kutyája.

Szólj hozzá!

10 mondat, amivel egy kutyást ki lehet borítani

2017. április 11. 09:31 - Dogventurer

Veled is előfordult már, hogy a barátaid értetlenül néztek: miért bonyolítod tovább az amúgy is bonyolult életed egy kutyával? Esetleg idegenek adnak kérve-kéretlenül tanácsot az utcán? A szüleid már jobban örülnének, ha egy gyereket babusgatnál? 

Összegyűjtöttük a legidegesítőbb mondatokat, amiket kutyatartóként hallani szoktunk.


16830650_1627225487307360_5145704098566312843_n.jpgKivagyok

1. Jó lenne, ha elvinnéd egy kutyaiskolába.

2. Nincs büdös a lakásban? Hogy bírjátok?

3. Nem unatkozik, amíg dolgozol?

 4. Szerintem kínzás a kutyának egy lakásban élni bezárva.

680.jpgLátszik, hogy szenved

5. Gyerek mellett nem tartanék kutyát, sose lehet tudni, mikor kattan be.

6. Nem szokott nézni, amikor szexeltek?

7. Jó lenne, ha a kutya nem pisilne össze-vissza az utcán, nem lehetne úgy szoktatni, hogy csak a futtatóban csinálja?

8. A menhelyen csak sérült kutyák vannak?

9. Én biztos másképp fognám a pórázt.

10. Szerintem egy kutya harminc kilónál kezdődik.

 

Tudnád folytatni a sort? :) Írd le kommentbe!

 

 

124 komment

Tényleg jó, ha olyan a kutya, mint a gazdája?

2017. április 07. 20:00 - Dogventurer

avagy az összeillő kutya-gazdi párosok 3 típusa

Sokszor halljuk, hogy olyan a kutya, mint a gazdája. Vajon ez tényleg így van minden esetben? Ha igen, miért? Ha nem, akkor mik azok a dolgok, amik mégis sok gazda-kutya páros esetében a harmonikus összetartozás érzését keltik bennünk?

Azt hiszem, senki nem vitatja, hogy az ember viselkedése a legtöbb esetben hatással van a kutya viselkedésére. Minél régebb óta élnek együtt, annál kiforrottabbak a szokásaik, annál jobban tükrözi a kutya reakciója az ember magatartását/habitusát, de ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy ugyanolyanná válnának. Az alábbiakban 3 olyan esetet mutatunk be, ahol a gazda a kutyájával jól működő, harmonikus párost alkot

1. A klasszikus: egyik kutya, másik eb

16114248_1569997956363447_4249051460655273376_n.jpgAz első csoport a „klasszikus” felállás: olyan a kutya, mint a gazdája. Erre szerintem már mindenki látott példát, akár van kutyája, akár nincs. Alapvetően elmondhatjuk, hogy ezek igen szerencsés párosítások. A legjobb példák erre talán azok az idősebb emberek, akiknek már lelassult az életritmusuk, lassan, komótosan sétálnak és csinálják a dolgaikat. Sokszor látni mellettük szép lassan tipegő, nyugodt természetű kutyusokat. Egy másik példa lehet a sportos fiatal mozgékony kutyával, aki már reggel futással indítja a napot, természetesen kutyusával együtt.  

Ez az összhang több dolgon múlik: egyrészről a tudatos választáson, annak végiggondolásán, hogy milyenek a szokásaink, életritmusunk, és ez alapján választunk fajtát.

A másik faktor a szerencse: egy menhelyi kutyával is abszolút lehetsz összhangban, még akkor is, ha előre nem tudod teljes mértékben, hogy milyen a természete.

A harmadik tényező az életszakasz: egy átlagosan 12 évig tartó kapcsolatról beszélünk, így természetes, hogy lesznek olyan életszakaszok, amikor jobb lesz az összhang, és olyanok, amikor kevésbé.

Azért nagyon fontos a tudatos választás, mert ha mindkét fél jól érzi magát a kapcsolatban, mindkettőjük helyzetét megkönnyíti.

Rengeteg kölyökkutyával rendelkező idősebb ember szokott felhívni, akik képtelenek annyi mozgást biztosítani a kutyának, amire szüksége lenne. A helyzet az, hogy erre sajnos nincs megoldás, ugyanis egy kölyökkutyának rendkívül nagy a mozgásigénye az első hónapokban, és ha ezt nem biztosítjuk, viselkedésproblémákat fog eredményezni egy idő után. Ebben a helyzetben sajnos előfordulhat, hogy a kiskutyának új gazdát kell keresni.

2. A zsák meg a foltja

Ezek olyan kapcsolatok, ahol a két fél összhangban van egymással, de nem feltétlenül a hasonlóságuk miatt. Erre példa az olyan gazda, aki kiviszi pl. a Margitszigetre a kutyát, ahol ő szabadon futkározik fel és alá, de rendszeres időközönként megjelenik a padon ülő gazdinál. Ide tartoznak azok is, akik póráz nélkül sétáltatják a kutyát, akinek bár nagy a mozgástere, igen fegyelmezetten mindig megvárja őket a kereszteződésben. Ezekben a kapcsolatokban mindkét fél jól érzi magát, és azt csinálja, amit szeret, de ez nem kell, hogy ugyanaz a dolog legyen.

Tapasztalatom szerint ezek a kutyák nagyon fegyelmezettek, és az első szóra hallgatnak a gazdájukra. Ez a fegyelmezettség és szigor az, ami biztosítja a kutya számára a szabadságot. Az biztos, hogy az ilyen kutyákkal sokat foglalkoztak, ami lehetővé tette ezt a fajta fegyelmet.

3. Bolondosok – összhang a rendszertelenségben

Ők azok a párosok, akik kialakítottak a kutyával egy bizonyos szintű fegyelmet és szabályrendszert, amitől rendszeresen eltérnek valamennyire mindketten. Ez nem okoz komoly feszültséget, csak néha egy kicsit kiakadnak egymásra. Attól függően, hogy milyen lábbal keltek fel, változó az a kép, amit kívülről látunk belőlünk. Lehet, hogy egyik nap szépen futnak egymás mellett a szigeten, a másikon pedig üvölt a gazda a kutyájának, csak mert késésben vannak és gyorsan vissza kell jönnie.

Az ilyen emberektől szokták megkérdezni külső szemlélők, hogy miért nem mehet fel a kutya a kanapéra, ha múlt héten felmehetett. amire rendszerint az a válasz, hogy „Mert ma volt tisztítóban a huzat és legalább egy napig legyen tiszta.”

Ők azok, akik a legtöbbször jelentkeznek be hozzám.

Rosszabb napokon...

Az első kategóriánál általában akkor az összhang, hogy ha a gazda rosszkedvű vagy beteg, akkor a kutya is passzív, csak fekszik. Ha a gazda jókedvű, neki is jó kedve van.

A másodiknál lehetnek súrlódások vagy feszültségek, ha a megszokott rendszer felborul. Ha a gazda türelmetlen, fáradékony, az kihathat a kutya viselkedésére is.

A harmadik a legnehezebb ebből a szempontból: előfordulhat, hogy teljesen ellentétesen reagál a kutya a változásra. Pl. a gazda betegsége során a kutya sokkal feszültebb lesz, ha nem mozoghat eleget. Ha a gazdának nehezebb életszakasza van, magába a fordul, a kutya nem empatikusabb lesz, hanem többet foglalkozik magával, és sokkal jobban kifejezi, hogy ő mit szeretne.

Ezeknél a kapcsolatoknál fordulhat elő az, hogy ha a gazdának az élete más területén problémája van, a kutyával is előjönnek problémák, és nehezebben kerülnek összhangba.

A fentiek nem feltétlenül 3 élesen elhatárolódó kategóriát alkotnak, sokszor keveredhetnek az elemek, vagy akár idővel is változhat a kapcsolat jellege.

dsc_0806.jpgNézzünk magunkba... 

Fontos, hogy ha bármilyen új viselkedésproblémával találkozunk, végiggondoljuk, hogy mik azok a változások, amik velünk történtek akár érzelmileg, akár gyakorlati szempontból, és hogy megpróbáljunk a saját életünkben megoldást találni. Tapasztalatom szerint amíg ez nem sikerül, a kutyával sem fog rendeződni a helyzet.

Voltak olyan helyzetek, amikor adtam egy tanácsot a kutya problémájával kapcsolatban, amit később a gazdája a munkahelyén alkalmazott a kollégájával és egy hét múlva örömmel közölte, hogy bevált.

Ettől függetlenül számtalan dolog van, amiben egy kutyakiképző tud segíteni egy nehezebb életszakaszban, és el tud látni gyakorlati jó tanácsokkal és megoldásokkal. Azonban sosem vonatkoztathatunk el önmagunktól…

írta: Ocztos Panka kutyakiképző

Szerinted te és a kutyád beletartoztok a fenti 3 kategória bármelyikébe? Ha nem, mi tesz titeket összeillő párossá? 
Várjuk a kommenteket lent! 

 

3 komment

12 dolog, amiért soha nem fogod megbánni, hogy kutyás lettél

2017. április 07. 17:14 - Dogventurer

Minden gazda életében vannak nehezebb pillanatok. Amikor halálra idegesít  kutyád és legszívesebben mgnyomnád rajta az OFF gombot pár órára. Mégsem bánod meg egy percre sem, hogy veled van… Összeszedtünk pár dolgot, amitől a kutyás élet igazán jó! :)

1. Mindig van, aki meghallgat. És nem néz csúnyán, ha káromkodsz.

2. Minden nap el kell menned sétálni, ha esik, ha fúj.

rajz: Pet’Pen design

3. Hideg, téli éjszakákon van, ami melegíti a lábad.

4. Mindig van, aki megeszi az utolsó falatot, nehogy már ki kelljen dobni.

5. Az étteremben elcsomagoltathatod az összes maradékot, mondván, hogy a kutyának lesz (persze, hogy nem).

6. Mindig van kire fognod, hogy miért késtél…

7. …miért koszos a ruhád és a lakás,

8. …miért kell hazamenned egy unalmas randi végén,

9. …miért nincs pénzed.

10. Mindig nyitott a lehetőség, hogy leszólítsanak („de aranyos, meg lehet simogatni?”).

11. Ha nincs nálad szalvéta, mindig van, aki megtisztítsa a kezed.

12. Mindig vár rád valaki otthon, és nagyon örül, ha hazaérsz. Ötödször is aznap.

Szólj hozzá!