Dogventure

Kutyanevelés. Szerintünk

Tényleg jó, ha olyan a kutya, mint a gazdája?

2017. április 07. 20:00 - Dogventurer

avagy az összeillő kutya-gazdi párosok 3 típusa

Sokszor halljuk, hogy olyan a kutya, mint a gazdája. Vajon ez tényleg így van minden esetben? Ha igen, miért? Ha nem, akkor mik azok a dolgok, amik mégis sok gazda-kutya páros esetében a harmonikus összetartozás érzését keltik bennünk?

Azt hiszem, senki nem vitatja, hogy az ember viselkedése a legtöbb esetben hatással van a kutya viselkedésére. Minél régebb óta élnek együtt, annál kiforrottabbak a szokásaik, annál jobban tükrözi a kutya reakciója az ember magatartását/habitusát, de ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy ugyanolyanná válnának. Az alábbiakban 3 olyan esetet mutatunk be, ahol a gazda a kutyájával jól működő, harmonikus párost alkot

1. A klasszikus: egyik kutya, másik eb

16114248_1569997956363447_4249051460655273376_n.jpgAz első csoport a „klasszikus” felállás: olyan a kutya, mint a gazdája. Erre szerintem már mindenki látott példát, akár van kutyája, akár nincs. Alapvetően elmondhatjuk, hogy ezek igen szerencsés párosítások. A legjobb példák erre talán azok az idősebb emberek, akiknek már lelassult az életritmusuk, lassan, komótosan sétálnak és csinálják a dolgaikat. Sokszor látni mellettük szép lassan tipegő, nyugodt természetű kutyusokat. Egy másik példa lehet a sportos fiatal mozgékony kutyával, aki már reggel futással indítja a napot, természetesen kutyusával együtt.  

Ez az összhang több dolgon múlik: egyrészről a tudatos választáson, annak végiggondolásán, hogy milyenek a szokásaink, életritmusunk, és ez alapján választunk fajtát.

A másik faktor a szerencse: egy menhelyi kutyával is abszolút lehetsz összhangban, még akkor is, ha előre nem tudod teljes mértékben, hogy milyen a természete.

A harmadik tényező az életszakasz: egy átlagosan 12 évig tartó kapcsolatról beszélünk, így természetes, hogy lesznek olyan életszakaszok, amikor jobb lesz az összhang, és olyanok, amikor kevésbé.

Azért nagyon fontos a tudatos választás, mert ha mindkét fél jól érzi magát a kapcsolatban, mindkettőjük helyzetét megkönnyíti.

Rengeteg kölyökkutyával rendelkező idősebb ember szokott felhívni, akik képtelenek annyi mozgást biztosítani a kutyának, amire szüksége lenne. A helyzet az, hogy erre sajnos nincs megoldás, ugyanis egy kölyökkutyának rendkívül nagy a mozgásigénye az első hónapokban, és ha ezt nem biztosítjuk, viselkedésproblémákat fog eredményezni egy idő után. Ebben a helyzetben sajnos előfordulhat, hogy a kiskutyának új gazdát kell keresni.

2. A zsák meg a foltja

Ezek olyan kapcsolatok, ahol a két fél összhangban van egymással, de nem feltétlenül a hasonlóságuk miatt. Erre példa az olyan gazda, aki kiviszi pl. a Margitszigetre a kutyát, ahol ő szabadon futkározik fel és alá, de rendszeres időközönként megjelenik a padon ülő gazdinál. Ide tartoznak azok is, akik póráz nélkül sétáltatják a kutyát, akinek bár nagy a mozgástere, igen fegyelmezetten mindig megvárja őket a kereszteződésben. Ezekben a kapcsolatokban mindkét fél jól érzi magát, és azt csinálja, amit szeret, de ez nem kell, hogy ugyanaz a dolog legyen.

Tapasztalatom szerint ezek a kutyák nagyon fegyelmezettek, és az első szóra hallgatnak a gazdájukra. Ez a fegyelmezettség és szigor az, ami biztosítja a kutya számára a szabadságot. Az biztos, hogy az ilyen kutyákkal sokat foglalkoztak, ami lehetővé tette ezt a fajta fegyelmet.

3. Bolondosok – összhang a rendszertelenségben

Ők azok a párosok, akik kialakítottak a kutyával egy bizonyos szintű fegyelmet és szabályrendszert, amitől rendszeresen eltérnek valamennyire mindketten. Ez nem okoz komoly feszültséget, csak néha egy kicsit kiakadnak egymásra. Attól függően, hogy milyen lábbal keltek fel, változó az a kép, amit kívülről látunk belőlünk. Lehet, hogy egyik nap szépen futnak egymás mellett a szigeten, a másikon pedig üvölt a gazda a kutyájának, csak mert késésben vannak és gyorsan vissza kell jönnie.

Az ilyen emberektől szokták megkérdezni külső szemlélők, hogy miért nem mehet fel a kutya a kanapéra, ha múlt héten felmehetett. amire rendszerint az a válasz, hogy „Mert ma volt tisztítóban a huzat és legalább egy napig legyen tiszta.”

Ők azok, akik a legtöbbször jelentkeznek be hozzám.

Rosszabb napokon...

Az első kategóriánál általában akkor az összhang, hogy ha a gazda rosszkedvű vagy beteg, akkor a kutya is passzív, csak fekszik. Ha a gazda jókedvű, neki is jó kedve van.

A másodiknál lehetnek súrlódások vagy feszültségek, ha a megszokott rendszer felborul. Ha a gazda türelmetlen, fáradékony, az kihathat a kutya viselkedésére is.

A harmadik a legnehezebb ebből a szempontból: előfordulhat, hogy teljesen ellentétesen reagál a kutya a változásra. Pl. a gazda betegsége során a kutya sokkal feszültebb lesz, ha nem mozoghat eleget. Ha a gazdának nehezebb életszakasza van, magába a fordul, a kutya nem empatikusabb lesz, hanem többet foglalkozik magával, és sokkal jobban kifejezi, hogy ő mit szeretne.

Ezeknél a kapcsolatoknál fordulhat elő az, hogy ha a gazdának az élete más területén problémája van, a kutyával is előjönnek problémák, és nehezebben kerülnek összhangba.

A fentiek nem feltétlenül 3 élesen elhatárolódó kategóriát alkotnak, sokszor keveredhetnek az elemek, vagy akár idővel is változhat a kapcsolat jellege.

dsc_0806.jpgNézzünk magunkba... 

Fontos, hogy ha bármilyen új viselkedésproblémával találkozunk, végiggondoljuk, hogy mik azok a változások, amik velünk történtek akár érzelmileg, akár gyakorlati szempontból, és hogy megpróbáljunk a saját életünkben megoldást találni. Tapasztalatom szerint amíg ez nem sikerül, a kutyával sem fog rendeződni a helyzet.

Voltak olyan helyzetek, amikor adtam egy tanácsot a kutya problémájával kapcsolatban, amit később a gazdája a munkahelyén alkalmazott a kollégájával és egy hét múlva örömmel közölte, hogy bevált.

Ettől függetlenül számtalan dolog van, amiben egy kutyakiképző tud segíteni egy nehezebb életszakaszban, és el tud látni gyakorlati jó tanácsokkal és megoldásokkal. Azonban sosem vonatkoztathatunk el önmagunktól…

írta: Ocztos Panka kutyakiképző

Szerinted te és a kutyád beletartoztok a fenti 3 kategória bármelyikébe? Ha nem, mi tesz titeket összeillő párossá? 
Várjuk a kommenteket lent! 

 

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://dogventure.blog.hu/api/trackback/id/tr8112408683

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2017.04.08. 18:16:27

Betegek vagytok.

blog pszichiáter 2017.04.09. 12:16:17

Elég mélyen rejtőző rettegést mutat benne a kutyautálatod.
Gondolom otthon terrorizáltak a szüleid, mindenre összerezzentél és a szomszéd pincsijétől meg rettegtél.

Kelly és a szexi dög 2017.04.09. 12:18:30

a juhásznak is olyan kinézetű ruhája volt, mint a pulija szőre + mindketten szerették a birkákat terelgetni + a birkahúst is szerették mindketten + korán kelni is szerettek...
süti beállítások módosítása